Wat is EPC?

Aan de hand van een richtgetal informeert het EPC u over de energiezuinigheid van de woning. Hoe lager dat richtgetal, hoe zuiniger de woning. De potentiële koper of huurder van een woning kan door middel van dit certificaat de energetische kwaliteit van woningen vergelijken en beoordelen.
Bij de berekening van het richtgetal wordt geen rekening gehouden met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling van de bewoners. Het richtgetal kan dus afwijken van een werkelijk verbruik.
Het certificaat vermeldt ook een aantal energiebesparende aanbevelingen. Deze zijn niet verplicht uit te voeren, maar tonen welke energiebesparende investeringen nuttig zouden zijn voor de woning.

Het EPC is 10 jaar geldig. Bij de verkoop van een woning wordt het EPC overgedragen aan de koper, bij het sluiten van een huurovereenkomst is het voldoende dat de huurder een kopie van het certificaat ontvangt.

Het energieprestatiecertificaat is de toepassing van de Europese richtlijn 2002/91/EG betreffende de energieprestaties van gebouwen, van 16 december 2002. De omzetting van deze richtlijn naar Vlaamse wetgeving gebeurde met het besluit van de Vlaamse Regering van 11 januari 2008 houdende de invoering van het energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur en de uitvoering van de energieaudit.

Wanneer een woning te koop of te huur wordt aangeboden, moet de eigenaar beschikken over een EPC. Sinds 1 november 2008 geldt deze verplichting voor koopwoningen, sinds 1 januari 2009 geldt dit ook voor huurwoningen.

Vanaf 1 januari 2012 is het verplicht om het richtgetal en het adres van de woning of de unieke code van het certificaat te vermelden in de advertenties waarin de woning te koop of te huur wordt aangeboden, zoals advertenties in folders, tijdschriften, kranten, websites, nieuwsbrieven, tv, radio en dergelijke.

Het VEA controleert steekproefsgewijs op de aanwezigheid van het EPC bij woningen die te koop of te huur worden aangeboden. Als de eigenaar niet beschikt over een geldig EPC riskeert hij een boete tussen 500 en 5000 euro.
Verder zal vanaf januari 2012 ook gecontroleerd worden of de juiste gegevens gepubliceerd worden bij de advertenties. In geval niet voldaan wordt aan deze advertentieverplichting riskeert de eigenaar of de gevolmachtigde (=immo/notaris die de woning te koop stelt) een boete tussen 500 en 5000 euro.

Extra info: